Sådan kan du slippe af med gammelmandsvorter

Før der for alvor tages hul op artiklen, skal der lige være lidt styr på, hvad gammelmandsvorter er. Gammelmandsvorter kaldes også ”seboroiske” vorter og er faktisk en slags tumorer. Dét kan lyder vældigt skræmmende, men heldigvis er det en slags godartede tumorer, som er fuldstændig ufarlige, selvom de kan være kløende. Men gammelmandsvorter

er, desværre, ikke ligefrem pæne eller dekorative (selvom det selvfølgelig kommer an på øjnene, der ser). De ligner en slags brune, flade forhøjninger i huden og er ganske normale, selvom det er forskelligt, hvor mange, men får, og i hvor udpræget grad, de kommer til udtryk. Der er uheldigvis ikke noget, man selv kan gøre for at forebygge dem; de kommer bare hyppigere og hyppigere, jo ældre, man bliver, og det vides faktisk ikke, præcis, hvad der forårsager dem. Men heldigvis er der råd for at komme af med dem.

Typer af behandlinger

Der er lidt forskellige tilgange, man kan have til behandlingen af gammelmandsvorter. For det første kan de skrabes væk med et instrument kaldet en ”skarpske”. Da det kan gøre ondt, anvendes der nogle gange bedøvelse ved denne metode. Alternativt kan man vælge at fryse dem væk, men der er en tendens til, at de kommer tilbage med tiden. En helt anden tilgang er at bruge en laser til at fjerne dem. Med en laser er der ikke risiko for, at det begynder at bløde omkring der, hvor vorten har været, og der kommer heller ikke ar – den ”smelter” populært sagt bare væk. Lasere kan også være forbundet med en vis mængde smerte, så derfor vil der også typisk blive smurt en lille smule bedøvende creme på vorten, inde behandlingen foretages.

Uanset behandlingstype tager det ikke synderligt lang tid at behandle en vorte, så der kan sagtens fjernes en del på én gang – hvilket jo er meget smart.